Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 januari 2011
Omega-3 remmen bloedplaatjes
| 24/01/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 remmen bloedplaatjes Wetenschappers vinden nog altijd nieuwe mechanismen die verklaren waarom omega-3-vetzuren zo gunstig zijn voor het hart. Een vermindering van de bloedstolling is mogelijk een bijkomende verklaring.
Een aantal gezonde mannen kregen een dosis DHA (Docosahexaeenzuur), een omega-3-vetzuur uit vis. Na analyse bleken de bloedplaatjes vlot een deel van het DHA op te nemen. Tegelijk daalde de neiging van de bloedplaatjes om zich samen te klonteren. Een ander opvallend feit was de toename in vitamine E in de bloedplaatjes, hoewel de deelnemers geen vitamine E-supplementen innamen.

Deze studie werd gedaan met gezonde mannen. Een dagelijkse hoeveelheid van 400 mg DHA per dag was reeds voldoende om deze effecten waar te nemen. Hoge dosissen (1600 mg/dag) deden de activiteit van de bloedplaatjes terug stijgen!

Bloedstolling: te dik of te dun
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?
Hoe chronische veneuze insufficiëntie (CVI) behandelen?

Bronnen:
Guillot N, Caillet E. Increasing intakes of the long-chain {omega}-3 docosahexaenoic acid: effects on platelet functions and redox status in healthy men. The FASEB Journal. 2009;23:2909-2916

 

lijn