Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 januari 2015
Omega-3 vermindert trek in sigaret
| 02/01/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 vermindert trek in sigaret Suppletie met omega-3 kan de drang naar nicotine verminderen en vermindert ook het aantal sigaretten dat mensen op een dag roken. In een gecontroleerde studie met bijna 50 verstokte rokers kregen de deelnemers het advies om dagelijks vijf capsules met omega-3 te nemen. Maar ze werden niet uitdrukkelijk gevraagd om te stoppen met roken. Na het einde van de studie rookten de deelnemers gemiddeld twee sigaretten minder per dag. Ook de drang naar nicotine was gedaald.

Tabaksrook beschadigt de longen, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en verlaagt de immuniteit. In de hersenen verminderen ze het gehalte aan omega-3-vetzuren, ook in hersengebieden die betrokken zijn bij verslaving en besluitvorming. Een tekort aan omega-3 maakt de hersenen het moeilijker om 'neen' te zeggen tegen een sigaret. Ze kunnen hierdoor ook moeilijker omgaan met stress en druk, twee factoren waarom mannen en vrouwen aan de tabak blijven.

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Wat kun je doen bij een rokerslong?

Meer lezen:
Tabaksrook verbruikt antioxidantena>
Stoppen met roken met aromatherapie
Acupunctuur helpt je stoppen met roken

Bronnen:
S. Rabinovitz. Effects of omega-3 fatty acids on tobacco craving in cigarette smokers: A double-blind, randomized, placebo-controlled pilot study. Journal of Psychopharmacology, 2014; 28 (8): 804 DOI: 10.1177/0269881114536477

 

lijn