Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 september 2008
Omega-3 vetzuren beschermen het hart
| 01/09/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 vetzuren beschermen het hart Uit honderden onderzoeken is gebleken dat omega-3 essentiële onderdelen vormen van al onze lichaamcellen, dus zeker voor het hart. Omega-3 is in de allereerste plaats van cruciaal belang om hartproblemen te voorkomen. Het valt in dat verband op hoe meer omega-3 mensen gebruiken, hoe minder ze getroffen worden door hart- en vaataandoeningen. Dokter Michel de Lorgeril ontdekte dat patiënten, die een infarct hadden overleefd, ook veel baat ondervonden door het dagelijks gebruik van omega-3 preparaten. Deze bijzondere visoliën, die ook in algen zijn terug te vinden, zorgen voor een daling van 20 procent in de mortaliteit na een infarct.

Mensen die toch een hartinfarct krijgen, maar voldoende omega-3 vetzuren in hun bloed hebben, krijgen daardoor 45 procent meer kans om een hartaanval te overleven in vergelijking met personen die niet voldoende EPA (Eicosapentaeenzuur) of DHA (Docosahexaeenzuur) in hun hartcellen hebben. Hart- en hersencellen communiceren het meeste met elkaar. Omega-3 is o.a. onmisbaar om de zenuwoverdracht in deze organen optimaal te houden.

Meer lezen:
Hartritmestoornissen: preventie

Bronnen:
G.C. Fonarow, GISSI-HF investigator. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. The Lancet, Published online ahead or print, 31 August 2008.

de Lorgeril M, Salen P. Mediterranean diet and n-3 fatty acids in the prevention and treatment of cardiovascular disease.
J Cardiovasc Med (Hagerstown). 2007 Sep;8 Suppl 1:S38-41.

 

lijn