Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 oktober 2013
Omschakeling naar wintertijd en gezondheidsproblemen
| 25/10/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Omschakeling naar wintertijd en gezondheidsproblemen Het menselijk organisme heeft volgens een grote Duitse studie, waar 55.000 mensen aan deelnamen, iets minder moeilijkheden om zich weer aan te passen aan de normale wintertijd die op 28 oktober weer van toepassing wordt. Bij de invoering van de zomertijd zijn de problemen iets groter. Dat zijn de resultaten van drie studies, waarvan de voornaamste gepubliceerd werd in de online editie van Current Biology.
De wetenschappers waarschuwen de overheid er voor dat men de gezondheidsgevolgen van de invoering van zomer- en wintertijd zeer sterk onderschat. Het ogenschijnlijk simpele uurtje verschil zorgt ervoor dat het slaapritme van de mens gedurende tien weken per jaar onnodig wordt verstoord.

Bij de overschakeling naar het winteruur, is er een aanpassing van zes weken nodig, bij de zomertijd duurt de aanpassing gemiddeld vier weken. Het veranderen van uur resulteert in slaapproblemen, concentratieproblemen, depressiviteit of agressie en eetproblemen. Sommige wetenschappers hebben echter een eenvoudige oplossing voor de mensen die het zich kunnen veroorloven. Een dagelijkse siësta tussen 13u en 15u kan het probleem gedeeltelijk oplossen. Dat is de reden waarom zakenmensen en piloten, maar ook een aantal politieke leiders dit natuurlijk middel zelf toepassen. Die praktijk wordt wel moeilijker op de werkvloer.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Lees ook:
Herfst- en winterdepressie
Voeding om beter te slapen!

Bronnen:
Thomas Kantermann, Myriam Juda, Martha Merrow, and Till Roenneberg
The Human Circadian Clock's Seasonal Adjustment Is Disrupted by Daylight Saving Time
Current Biology 10.1016/j.cub.07.10.025 advanced publication on line

 

lijn