Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 augustus 2013
Ongezonde lucht veroorzaakt prestatieverlies
| 29/08/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Ongezonde lucht veroorzaakt prestatieverlies Sinds de oliecrisis van de jaren zeventig stegen de energiekosten zeer sterk. Om geld te besparen zijn veel architecten bij kantoorgebouwen overgegaan naar isolatie en recirculatie met als gevolg een sterke vervuiling van de binnenlucht. Zo werd tabaksrook vroeger niet uit recirculatielucht verwijderd waardoor deze gewoon weer in de kantoorruimte werd teruggeblazen (TNO 1990). In de jaren tachtig kwamen er nieuwe vervuilingsbronnen bij zoals printers, pc's en kopieermachines. Door deze factoren hopen luchtverontreinigingen zich op tot ongezonde concentraties.
Dit ongezonde binnenmilieu is er mee oorzaak van dat mensen die lange tijd in gebouwen doorbrengen zich onprettig gaan voelen. Veel gehoorde klachten zijn, hoofdpijn, droge en geirriteerde ogen en keelpijn, lusteloosheid, concentratieproblemen, luchtweginfecties en
verergering van astmatische- en allergische klachten.

Als gevolg van verzuim en prestatieverlies door de gevolgen van vervuilde lucht gaat er jaarlijks een bedrag van ca. 2,25 miljard euro in de Benelux verloren! Zorgdragen voor gezonde lucht binnen en buiten het kantoor is daarom ook een economische 'must'.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken
Preventieve maatregelen tegen indoor luchtvervuiling

Lees ook:
Luchtvervuiling veroorzaakt hersenaandoeningen
Luchtvervuiling is slecht voor de gezondheid
Meer hartproblemen door luchtvervuiling

Bronnen:
Role of ventilation in airborne transmission of infectious agents in the built environment - a multidisciplinary systematic review. Indoor Air. 07 02;17(1):2-18.

 

lijn