Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 oktober 2014
Ontgifting van luchtvervuiling met broccoli
| 31/10/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Ontgifting van luchtvervuiling met broccoli Luchtvervuiling vormt een ernstige bedreiging in vele geïndustrialiseerde landen. In de streek rond de rivier van Yangtze is de Chinese industrie volop in expansie. Chinese artsen zien dat inwoners van deze streek een vijf keer hogere PAK-waarde in het bloed hebben dan inwoners van de Amerikaanse stad Minnetosa. Artsen zagen ook dat stoffen uit broccoli de uitscheiding van deze stoffen versnelt. Aan deze studie namen 300 deelnemers mee, die een drankje kregen met broccoli-extract, of een placebodrankje.

Broccoli is een bron van sulforafaan dat een aantal ontgiftingsenzymen in het lichaam in gang zet. Deze ontgiftingsenzymen kunnen giffen, zoals PAK's, benzeen en acroleïne, omzetten naar stoffen die vlot via de nieren naar de urine geloosd kunnen worden. Een van die stoffen die vervolgens in de urine aangetroffen wordt, is SPMA. Broccoli zorgt voor een 60% hogere uitscheiding van SPMA naar de urine. PAK's zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen, stoffen die tijdens verbranding ontstaan.

Preventieve maatregelen tegen indoor luchtvervuiling
Gevoelige hoofdhuid door stress en luchtvervuiling
Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken

Meer lezen:
Omega-3 beschermt tegen luchtvervuiling
Broccoli beschermt tegen luchtvervuiling!>
Vervuiling als de oorzaak van overgewicht en diabetes

Bronnen:
Egner PA, Chen JG, Zarth AT et al. Rapid and sustainable detoxication of airborne pollutants by broccoli sprout beverage: results of a randomized clinical trial in China. Cancer Prev Res (Phila). 2014 Aug;7(8):813-23

 

lijn