Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 augustus 2017
Oog-carotenoïden verminderen ook stress
| 25/08/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Oog-carotenoïden verminderen ook stress Twee carotenoïden die zich in de ogen opstapelen, beschermen niet enkel de ogen tegen maculaire degeneratie, maar ook de hersenen tegen stress. Amerikaanse onderzoekers hebben bij jongvolwassenen waargenomen dat een supplement met luteïne en zeaxanthine het cortisolniveau verlaagt en de mentale gezondheid verbetert. De onderzoekers vonden ook een verband tussen de concentratie luteïne en zeaxanthine in de ogen en het cortisolniveau: hoe hoger de concentratie luteïne en zeaxanthine, hoe lager het cortisolniveau en dus hoe lager het stressniveau.

Luteïne en zeaxanthine zijn gele carotenoïden die rijkelijk aanwezig zijn in bladgroenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool. Ze beschermen de oogreceptoren tegen oxidatieve stress die kan optreden door blootstelling aan (uv-)licht. Bepaalde delen van de hersenen nemen actief luteïne en zeaxanthine op, wat zou betekenen dat de twee carotenoïden nodig zijn voor verstandelijke functies, zoals geheugen en regeling van emotie.

Wat doe je tegen gezwollen ogen?
Stressbeheersing is een manier van denken

Lees ook:
Bescherm je ogen
Jongere hersenen met gezonde voeding
Luteïne en zeaxanthine voorkomen maculaire degeneratie

Bronnen:
Stringham NT, Holmes PV, Stringham JM. Supplementation with macular carotenoids reduces psychological stress, serum cortisol, and sub-optimal symptoms of physical and emotional health in young adults. Nutr Neurosci. 2017 Feb 15:1-11

 

lijn