Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juli 2015
Opgeblazen en darmkrampen? Probiotica helpen
| 08/07/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Opgeblazen en darmkrampen? Probiotica helpen Bijna iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel, die soms gepaard gaat met krampen en winderigheid. Wetenschappelijke studies tonen overduidelijk dat probiotica deze symptomen kunnen verminderen. Inmiddels zijn er degelijke studies gedaan bij een totaal van 1800 deelnemers bij patiënten die er geregeld last van hebben. Artsen spreken dan wel eens van een prikkelbare darm.

Eigenlijk weten artsen nog altijd niet goed wat de precieze oorzaken zijn van een prikkelbare darm. Er zijn meerdere oorzaken: overgevoeligheid voor bepaald voedsel, turbulenties in de bacteriële darmflora en stress zijn de meest voorkomende. Herstel van de darmflora doet veel voor de darmgezondheid. Het herstelt de immuniteit, het houdt de darmwand intact en minder gassen worden geproduceerd.

Adviezen tegen prikkelbare darm
Rust kalmeert overgevoelige darmen

Lees ook:
Papaja enzymen helpt spijsvertering
Waarom pepermunt de darmen kalmeert
Wat kan een prikkelbare darm niet verdragen?

Bronnen:
Didari T, Mozaffari S, Nikfar S, Abdollahi M. Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis. World J Gastroenterol. 2015 Mar 14;21(10):3072-84

 

lijn