Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 juli 2019
Opletten met tijdelijke tatoeages
| 18/07/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Opletten met tijdelijke tatoeages Pijnloze, tijdelijke tatoeages met synthetisch bewerkte zwarte henna zijn een echt vakantiefenomeen. Een zwarte tatoeage op een door de zon gebruinde huid staat mooi, maar kan onverwachte gevolgen hebben. De bruin-oranje kleurige henna is een natuurlijke en ongevaarlijke kleurstof die gewonnen wordt uit een plant die groeit in Noord-Afrika. Toeristen zijn echter niet tevreden met de granaatkleur van 100 procent natuurlijke henna. Om die reden voegt men er een synthetische stof, parafenyleendiamine (PPD) aan toe. PPD is een zeer krachtig allergeen dat bij de meeste mensen hevige allergische reacties kan uitlokken.

De eerste allergiesymptomen treden meestal op ongeveer twee weken na het aanbrengen van de tatoeage. Mensen kunnen met de volgende symptomen af te rekenen krijgen:
roodheid van de huid, branderige pijn, ogenschijnlijk onverklaarbare jeuk, het opzwellen van de huid tot het zich onwel voelen. De klachten kunnen zover gaan dat sommige kinderen, mannen en vrouwen dringend naar een ziekenhuis moeten afgevoerd worden met de symptomen van een bloedvergiftiging.

Preventiemaatregelen tegen een gevoelige huid
Eenvoudige tips om huidirritaties te voorkomen

Meer lezen:
Aspecten van huidirritatie
Bereid je huid voor op de zomer…
Mediterrane voeding beschermt tegen huidkanker

Bronnen:
Davies EE, Grabczynska S. Para-phenylenediamine allergy from a henna tattoo. Arch Dis Child. 07 03;92(3):243
Neumaier J. Allergies, infections, tumors are possible complication. Marked by the tattoo
MMW Fortschr Med. 07 03 29;149(13):16.
Ramirez-Andreo A, Hernandez-Gil A, Brufau C, Marin N, Jimenez N, Hernandez-Gil J, Tercedor J, Soria C. Allergic contact dermatitis to temporary henna tattoos. Actas Dermosifiliogr. 07 03;98(2):91-5

 

lijn