Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 juli 2013
Opletten met zwarte henna tatoeages
| 01/07/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Opletten met zwarte henna tatoeages Pijnloze, tijdelijke tatoeages met synthetisch bewerkte zwarte henna zijn een echt vakantiefenomeen. Een zwarte tatoeage op een door de zon gebruinde huid staat mooi, maar kan onverwachte gevolgen hebben. De bruin-oranje kleurige henna is een natuurlijke en ongevaarlijke kleurstof die gewonnen wordt uit een plant die groeit in Noord-Afrika. Toeristen zijn echter niet tevreden met de granaatkleur van 100 procent natuurlijke henna. Om die reden voegt men er een synthetische stof, parafenyleendiamine (PPD) aan toe. PPD is een zeer krachtig allergeen dat bij de meeste mensen hevige allergische reacties kan uitlokken.

De eerste allergiesymptomen treden meestal op ongeveer twee weken na het aanbrengen van de tatoeage. Mensen kunnen met de volgende symptomen af te rekenen krijgen:
roodheid van de huid, branderige pijn, ogenschijnlijk onverklaarbare jeuk, het opzwellen van de huid tot het zich onwel voelen. De klachten kunnen zover gaan dat sommige kinderen, mannen en vrouwen dringend naar een ziekenhuis moeten afgevoerd worden met de symptomen van een bloedvergiftiging.

Preventiemaatregelen tegen een gevoelige huid
Eenvoudige tips om huidirritaties te voorkomen

Meer lezen:
Huidirritatie
Wat is een gevoelige huid?>

Bronnen:
Davies EE, Grabczynska S.
Para-phenylenediamine allergy from a henna tattoo.
Arch Dis Child. 07Mar;92(3):243

 

lijn