Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 november 2012
Opletten voor herfstdepressie.
| 01/11/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Opletten voor herfstdepressie. Met het naderen van de winter dreigen er - door gebrek aan zonlicht - terug duizenden mensen slachtoffer te worden van seizoensgebonden depressies. Het pessimistisch ingestelde humeur heeft te maken met de kortere dagen. Lichttherapie (zie foto) is een optie. De laatste jaren hebben wetenschappers het ook meer en meer over het gebruik van omega-3 supplementen om dergelijke depressies te helpen behandelen. De seizoensdepressie treft vooral vrouwen (80% van de gevallen).

Artsen minimaliseren dikwijls de ernst van een depressie. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Mensen die lijden aan chronische ziekten zoals artritis (ontstoken gewrichten), astma, diabetes of sommige hartproblemen, worden vaak getroffen.
Het probleem ligt o.a. in het feit dat slechts 30 procent van de mensen met een depressie de juiste behandeling krijgen. Voor de onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie is het dan ook van doorslaggevend belang depressies zo snel mogelijk op te sporen en er een adequate behandeling voor op te starten.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Meer lezen:
Het antidepressierecept!
Sint Janskruid efficiënt bij depressies.a>
Saffraan, een nieuw en natuurlijk antidepressivum

Bronnen:
Somnath Chatterji, MD, team leader, multicountry studies team, department of measurement and health information systems, World Health Organization. Gavin Andrews, MD, professor of psychiatry, Clinical Research Unit for Anxiety and Depression, University of New South Wales at St Vincent's Hospital, Sydney, Australia. Lloyd I. Sederer, MD, medical director, New York State Office of Mental Health, New York City.
The Lancet, Sept. 8, 2007; vol 370: pp 851-858

 

lijn