Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 april 2015
Opletten voor tekenencefalitis
| 14/04/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Opletten voor tekenencefalitis Tekenencefalitis (FSME) is een vorm van hersenontsteking die overgebracht wordt door teken. Er is beperkt risico voor degenen die door de vrije natuur trekken waar de besmette teken voorkomen. Als je bedekkende kleding draagt en een insectenwerend middel op de onbedekte, kwetsbare huid smeert, verklein je de kans op een tekenbeet.
Er is een inenting mogelijk die bij volwassenen ook nog binnen vier dagen na een tekenbeet kan worden toegediend. Over de noodzaak van die inenting moet je je in de vakantieplaats op de hoogte stellen. In sommige gevallen is een lang werkende vaccinatie vooraf mogelijk.

Na drie tot dertig dagen krijg je griep met koorts, overgevoeligheid, misselijkheid, hoofd- en gewrichtspijn. Na een week verdwijnen de klachten meestal weer. Bij tien procent van de zieken komen de symptomen echter weer terug en kunnen leiden tot een hersenontsteking of FSME.
FSME verloopt in twee fasen. De eerste fase begint met griepverschijnselen, koorts en hoofdpijn. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 dagen. Daarna heeft men een klachtenvrije periode van 4 tot 10 dagen. Bij een deel van de patiënten ontstaat
een tweede ziekteperiode met hoge koorts, hoofdpijn ,verlammingsverschijnselen, ontsteking van hersenen en hersenvlies. Zelden leidt dit tot ernstige en blijvende aandoeningen van het zenuwstelsel. Enkel bij 10 % van de geïnfecteerde mensen treedt die tweede fase op, waarvan 3 tot5 % van de patiënten er blijvende neurologische aandoeningen (verlamming, doofheid, hoofdpijn) aan overhouden. Eén tot twee procent
overlijdt zelfs aan FSME.

Preventie tegen tekenbeten
Info en preventie ziekte van Lyme

Lees ook:
Symptomen van een tekenbeet
Ochtendstijfheid ernstig nemen
Ziekte van Lyme

 

lijn