Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 april 2020
Oranje plantpigmenten beschermen de ogen
| 24/04/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Oranje plantpigmenten beschermen de ogen Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van slecht zicht en blindheid boven de 60. Epidemiologische studies toonden al aan dat mensen met een laag carotenoïdenniveau in de ogen, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van maculadegeneratie en cataract.

Carotenoïden zijn oranje plantpigmenten, ze behoren tot de vitamine A-groep. Er zijn zowat 750 carotenoïden bekend, ze komen vooral voor in oranje vruchten en groenten, zoals worteltjes. Betacaroteen is de voorloper van vitamine A in ons lichaam. Lycopeen is bekend als prostaatbeschermer.
Voor de ogen zijn vooral luteïne en zeaxanthine belangrijk: ze accumuleren bij voorkeur in het netvlies. Daar vormen ze het ‘maculair pigment’ dat het netvlies beschermt als antioxidant en tegen blauw licht. Hierdoor beschermen ze de ogen tegen cataract en maculadegeneratie.

Een gezonde voeding met veel groenten en fruit beschermt dus de ogen tegen degeneratie. Er zijn ook supplementen met luteïne en zeaxanthine beschikbaar. Interessant bij het ouder worden.

Wat doen tegen jeukende ogen ?
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Meer lezen:
Gezondere ogen op latere leeftijd
Mediterraan dieet beschermt de ogen
Bescherm jezelf tegen teveel ‘blauw licht’

Bronnen:
Lawrenson JG, Downie LE. Nutrition and Eye Health. Nutrients. 2019 Sep 6;11(9).
Arunkumar R et al. What do we know about the macular pigment in AMD: the past, the present, and the future. Eye (Lond). 2018 May;32(5):992-1004.

 

lijn