Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 juli 2011
Osteoporose voorkomen
| 26/07/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Osteoporose voorkomen Weinig mensen weten dat de strijd tegen botontkalking al tijdens de jeugdjaren begint. Een degelijk uitgebalanceerde voeding die rijk is aan vers fruit en groenten is van vitaal belang. Jonge mensen zouden ook aan sport moeten doen. Sport gedurende de tienerjaren vormt de basis voor een degelijke kwaliteit van het beendergestel op latere leeftijd.
Osteoporosepreventie heeft, vanaf het 35ste levensjaar ook te maken met een voldoende dagelijkse aanvoer van calcium, vitamine D en vitamine K2.

Magnesium en kalium (potassium) zijn andere micronutriënten die belangrijk zijn om botontkalking te voorkomen. Deze stoffen zijn terug te vinden in biologisch geteelde groene bladgroenten, noten, volkoren granen en aardappelen. Bananen zijn de voornaamste kaliumbron.
Mensen die teveel vlees eten of geraffineerd voedsel consumeren, hebben een overschot aan zuren in het lichaam. Dit teveel aan zuren wordt door het menselijk organisme gecompenseerd door de calcium voorraad aan te spreken. Op deze wijze ontstaat er een nieuwe vorm van botontkalking die enkel kan vermeden worden door aangepaste voeding en de hierboven vermelde supplementen.

Osteoporose preventie
Chronische Nekpijn

Bronnen:
Cranenburg EC, Schurgers LJ, Vermeer C.
Vitamin K: the coagulation vitamin that became omnipotent. - Thromb Haemost. 2007 Jul;98(1):120-5

Kitchin B, Morgan SL. : Not just calcium and vitamin D: other nutritional considerations in osteoporosis.
Curr Rheumatol Rep. 2007 Apr;9(1):85-92

 

lijn