Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 augustus 2010
Overgewicht zorgt voor geheugen- en concentratieverlies
| 18/08/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Overgewicht zorgt voor geheugen- en concentratieverlies Het is algemeen bekend dat zwaarlijvigheid een directe bedreiging vormt van de gezondheid van iedere mens. Veel cardiovasculaire aandoeningen, gewrichtsproblemen en kanker vinden hun ontstaan in overgewicht. Veel minder mensen weten dat overtollige kilootjes ook gevolgen heeft voor de hersenen.
Een groep wetenschappers onderzocht de intellectuele eigenschappen van 2 223 personen in de leeftijdscategorie tussen 32 en 62 jaar. Men had vooral aandacht voor de geheugenfunctie, het concentratievermogen en de snelheid van handelen. In al deze domeinen bleek dat hoe hoger de BMI, hoe lager de behaalde resultaten.

Tijdens de geheugentest memoriseerden de personen met een van 20 negen woorden op zestien. Mannen en vrouwen met een BMI van 30 konden zich slechts zeven woorden op zestien herinneren. Er is echter meer. Mensen met een BMI van 30 zien hun intellectuele capaciteiten binnen de vijf jaar dalen. Volgens de onderzoekers bestaat er een verband tussen zwaarlijvigheid en het ontstaan van dementie (De ziekte van Alzheimer). Volgens sommige wetenschappers scheiden vetcellen bepaalde substanties af die een negatieve impact hebben op de neuronen (hersencellen). Anderen zijn ervan overtuigd dat zwaarlijvigheid op termijn resulteert in slechte vaatwanden. Daardoor verloopt de bloedomloop in de hersenen niet meer optimaal zodat er geheugenproblemen en dementie kunnen ontstaan.

Lees ook: Overgewicht voorkomen
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Bronnen:
Wolf PA, Beiser A, Elias MF, Au R, Vasan RS, Seshadri S.
Relation of obesity to cognitive function: importance of central obesity and synergistic influence of concomitant hypertension. The Framingham Heart Study. / Curr Alzheimer Res.

Razay G, Vreugdenhil A, Wilcock G. : Obesity, abdominal obesity and Alzheimer disease.
Dement Geriatr Cogn Disord.

 

lijn