Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 december 2017
Paddenstoelen: rijke bron van antioxidanten
| 22/12/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Paddenstoelen: rijke bron van antioxidanten Een nieuwe studie schuift paddenstoelen naar voor als ideale anti-aging-voeding. Professor Beelman stelt dat ze zeer rijk zijn aan antioxidanten. Ze zouden de rijkste voedingsbron zijn aan o.a. glutathion, een van de belangrijkste antioxidanten en ontgifters in ons lichaam.
Gezien de vorming van vrije radicalen is dus oxidatieve stress onvermijdelijk. Dat is een belangrijke oorzaak van ziekten en veroudering waartegen consumptie van paddenstoelen ons kan beschermen. Volgens Beelman zouden ze ons zelfs kunnen beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten, én tegen Parkinson-dementie en
de ziekte van Alzheimer, Hij gaat dat nu verder onderzoeken.

Paddenstoelen hebben overigens nog veel andere goede eigenschappen: voedzaam, rijk aan eiwitten, caloriearm, stimuleren de immuniteit en beschermen tegen kanker. (Waarvoor ook extracten beschikbaar zijn…)
De antioxidantinhoud van paddenstoelen varieert naargelang de soort, maar zelfs onze gewone witte champignon bevat nog steeds meer antioxidanten dan enig ander voedsel. Bereiden van de paddenstoelen heeft volgens Beelman weinig invloed op het antioxidantgehalte, en ook dat is goed nieuws.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Paddenstoelen een degelijke vleesvervanger
Shiitake versterkt en corrigeert de afweer
Je lichaam niet ontgiften betekent ziek worden

Bronnen:
Michael D. Kalaras, John P. Richie, Ana Calcagnotto, Robert B. Beelman. Mushrooms: A rich source of the antioxidants ergothioneine and glutathione. Food Chemistry, 2017; 233: 429

 

lijn