Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van rode of geprikkelde ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 juli 2018
Paddenstoelen als vleesvervanger
| 09/07/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Paddenstoelen als vleesvervanger In vele voedingsschema's vinden ze blijkbaar geen plaats voor de paddenstoelen. Het zijn geen planten noch dieren; wel behoren ze tot de gisten en schimmels. Een categorie werd daarmee over het hoofd gezien.

Paddenstoelen zijn inderdaad moeilijk te plaatsen. Ze zijn een goed alternatief voor vlees omdat ze een waardevolle bron zijn van proteïnen. Helemaal het vlees vervangen kunnen ze evenwel niet, zo zeggen voedingsdeskundigen, omdat vlees nog andere voedingsstoffen bevat die de paddenstoel niet heeft. Paddenstoelen zijn bovendien ze arm aan calorieën en rijk aan vitamines en mineralen. De weinige koolhydraten en vetten in paddenstoelen zijn van hoge kwaliteit.

Een eventueel nadeel is dat paddenstoelen geneigd zijn om zware metalen op te stapelen. Dit hangt natuurlijk af van de concentratie aan zware metalen die in de bodem aanwezig is. Kies daarom voor gekweekte paddenstoelen, omdat je van de zuiverheid van sommige (bos)bodems niet zeker bent.

Hoe gezonder eten?
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Lees ook:
Minder gifstoffen in plantaardige voeding
Paddenstoelen: rijke bron van antioxidantena>
Vegetariërs leven bijna tien jaar langer!

Bronnen:
Michael D. Kalaras, John P. Richie, Ana Calcagnotto, Robert B. Beelman. Mushrooms: A rich source of the antioxidants ergothioneine and glutathione. Food Chemistry, 2017; 233: 429
Barros L, Cruz T et al. Wild and commercial mushrooms as source of nutrients and nutraceuticals. Food and Chemical Toxicology. 2008; 46:2742-2747
Colak A, Faiz O et al. Nutritional Composition of Some Wild Edible Mushrooms. Türk Biyokimya Dergisi [Turkish Journal of Biochemistry] 09; 34(1):25-31

 

lijn