Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 december 2009
Paddenstoelen zijn een degelijke vleesvervanger
| 30/12/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Paddenstoelen zijn een degelijke vleesvervanger In de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ) vonden ze blijkbaar geen plaats voor de paddenstoelen. Het zijn geen planten noch dieren; wel behoren ze tot de gisten en schimmels. Een categorie werd daarmee over het hoofd gezien.

Paddenstoelen zijn inderdaad moeilijk te plaatsen. Ze zijn een goed alternatief voor vlees omdat ze een waardevolle bron zijn van proteïnen. Helemaal het vlees vervangen kunnen ze evenwel niet, zo zeggen voedingsdeskundigen, omdat vlees nog andere voedingsstoffen bevat die de paddenstoel niet heeft. Bovendien zijn ze arm aan calorieën en rijk aan vitamines en mineralen. De weinige koolhydraten en vetten in paddenstoelen zijn van hoge kwaliteit.

Een eventueel nadeel is dat paddenstoelen geneigd zijn om zware metalen op te stapelen. Dit hangt natuurlijk af van de concentratie aan zware metalen die in de bodem aanwezig is. Kies daarom voor gekweekte paddenstoelen, omdat je van de zuiverheid van sommige (bos)bodems niet zeker bent.

Lees ook: Geen voedingssupplementen gedurende chemotherapie

Bronnen:
Barros L, Cruz T et al. Wild and commercial mushrooms as source of nutrients and nutraceuticals. Food and Chemical Toxicology. 2008; 46:2742-2747
Colak A, Faiz O et al. Nutritional Composition of Some Wild Edible Mushrooms. Türk Biyokimya Dergisi [Turkish Journal of Biochemistry] 2009; 34(1):25-31

 

lijn