Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 augustus 2018
Paracetamol beïnvloedt geslachtshormonen
| 13/08/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Paracetamol beïnvloedt geslachtshormonen Acetaminophen (paracetamol), de meest courante, vrij verkrijgbare pijnstiller heeft al een kwalijke reputatie omwille van lever- en pancreasschade bij overdosering (de werkzame en schadelijke dosis liggen niet ver uit elkaar). Maar ook de hersenen ontsnappen niet.

Recent analyseerden onderzoekers de invloed van paracetamol op de volledige stofwisseling bij een grote groep mensen. Hieruit bleek dat paracetamolgebruik leidde tot een verminderde ‘sulfatering’ van geslachtshormonen (oestrogeen, testosteron, DHEA, e.a.); deze omzetting met zwavel is belangrijk in het metabolisme van sexhormonen.
Paracetamol moet in de lever met zwavel ‘ontgift’ worden, en rooft dus ‘sulfatiecapaciteit’ voor andere belangrijke omzettingen.
De onderzoekers vergelijken deze ‘hormoonverstoring’ met 35 jaar veroudering, of met de veranderingen tijdens de overgang.
Paracetamol is ook tijdens de zwangerschap de meest gebruikte pijnstiller. Uit deze studie blijken echter onverwachte bijwerkingen: foetale blootstelling aan paracetamol zou een tekort aan gesulfeerde (actieve) geslachtshormonen veroorzaken. En zelfs een verhoogd risico geven op urogenitale malformatie (afwijkingen aan de urinewegen en geslachtsorganen) bij jongetjes.

Tips om hoofdpijn te voorkomen!
Hoe gewrichtsklachten vermijden?
Behandeling van onvruchtbaarheid

Meer lezen:
Zes natuurlijke pijnstillers
Je lichaam niet ontgiften betekent ziek worden
Populaire pijnstiller grootste oorzaak van leverschade!

Bronnen:
Cohen IV et al. Acetaminophen (Paracetamol) Use Modifies the Sulfation of Sex Hormones. EBioMedicine, 2018; 28:316–323.

 

lijn