Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 april 2013
Paracetamol veroorzaakt nierfalen
| 16/04/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Paracetamol veroorzaakt nierfalen Een Amerikaanse studie laat uitschijnen dat paracetamol nieraandoeningen kan veroorzaken wanneer het voorgeschreven wordt door een arts. Paracetamol is een pijnstiller die je vrij bij de apotheker kunt kopen, maar hoge dosissen kun je enkel op voorschrift van een arts krijgen. Vooral acute hoge dosissen zijn dus belastend voor de nieren: een dosis van 4 gram per dag verviervoudigt het risico op een nieraandoening. Chronisch gebruik van paracetamol (lage dosissen) heeft geen grote invloed op de nieren.

Het is al langer bekend dat een overdosis van acetaminophen (paracetamol) nierfalen bij een gezonde persoon kan veroorzaken. Andere risicofactoren voor nierbeschadiging met betrekking tot paracetamolgebruik zijn overmatige alcoholconsumptie en chronische leverziekte. Door een te grote dosis in één keer te nemen, wordt het ontgiftingsapparaat van het lichaam, dat zijn de lever en de nieren, overbelast.

Hoe nierproblemen voorkomen?

Meer lezen:
Kurkuma ondersteunt nierfunctie
Hoe merk je dat je nieren niet meer zo goed werken?

Bronnen:
Mugdha Kelkar, Mario A. Cleves, Howell R. Foster. Acute and chronic acetaminophen use and renal disease: A case-control study using pharmacy and medical claims. J Manag Care Pharm. 2012;18(3):234-46

 

lijn