Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 april 2011
Pijnlijke droge ogen.
| 06/04/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Pijnlijke droge ogen. Pijnlijke droge ogen is het meest voorkomende oogprobleem. Mensen die hiermee geconfronteerd worden klagen over branderige en vermoeide ogen. De oorzaak moet bij de aanmaak van traanvocht gezocht worden, die is onvoldoende of van slechte kwaliteit. Vooral mensen die dagelijks urenlang voor een beeldscherm zitten te werken en vrouwen na de menopauze hebben last van dit syndroom.

Het goede nieuws bestaat uit het feit dat droge ogen gemakkelijk kunnen behandeld worden. Mannen en vrouwen knipperen - in normale omstandigheden - 15 tot 18 keer per minuut met hun oogleden. Beeldschermwerkers halen slechts een tempo van 3 tot 4 keer per zestig seconden. Ook de natuurlijke vochtafdrijvers zoals koffie, thee, alcohol en chocolade zorgen voor meer droge ogen. Drink daarom per etmaal acht glazen water en de oogproblemen verdwijnen.

Droge ogen kunnen ook een nevenwerking zijn van een groot aantal medicijnen. Overleg met uw arts om de dosis eventueel te verminderen. Men kan droge ogen ook voorkomen door in de leef- en werkruimte een luchtbevochtiger te plaatsen en de binnentemperatuur iets lager te zetten. Droge lucht zorgt voor droge ogen.

Droge ogen en contactlenzen
Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen
Hoe leven met het Sjögren-syndroom?

Bronnen:
Baum J.
An overlooked tear film sign of dry eye.
Cornea. 2007 Aug;26(7):901.

 

lijn