Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 september 2020
Pijnstillers verhogen risico op nierziekten
| 01/09/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Pijnstillers verhogen risico op nierziekten Het gebruik van NSAID’s als pijnstiller is wijdverspreid. En ook vaak de neiging om ‘er nog eentje te nemen’, als de pijn niet snel over is. Dit ondanks zwaar belastend voor maag en lever, en sterk verhoogd risico op hartziekten.

In de VS werd in een grootschalige studie op jonge, gezonde mannen (764.228 militairen, meer dan een miljoen voorschriften) over lange termijn gekeken naar verbanden met nierziekten. Hieruit bleek dat diegenen die NSAID voorgeschreven kregen een 20 % hoger risico hadden op het ontwikkelen van nierproblemen (acute nierinsufficiëntie én chronische nierziekten).
De onderzoekers dachten wel aan een verband met de zware trainingen van de militairen, waarbij in warme gebieden dehydratatie (vochttekort) kan optreden.

Dus iets om rekening mee te houden, zeker bij zomerse temperaturen. Ook: voor ouderen en minder fitte personen is het risico zeker nog groter!
Ga dus niet intensief sporten als je NSAID moet nemen, en drink voldoende!

Hoe nierproblemen voorkomen?
Tips om hoofdpijn te voorkomen!

Meer lezen:
Ibuprofen en Diclofenac veroorzaken hartinfarct
Hoe merk je dat je nieren niet meer zo goed werken?
Populaire pijnstiller grootste oorzaak van leverschade!

Bronnen:
La Revue Prescrire. AINS: néphrotoxicité chez des adultes jeunes en bonne santé. Aôut 2019 ; 39 (430)
Nelson D.A. et al. Association of nonsteroidal anti-inflammatory drug prescriptions with kidney disease among active young and middle-aged adults. JAMA Network Open. 2019; 2(2): e187896. DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2018.7896

 

lijn