Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 juni 2018
Polyfenolen bieden bescherming cardiovasculair
| 04/06/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Polyfenolen bieden bescherming cardiovasculair Polyfenolen zijn plantaardige bioactieve molecules, ze hebben een complexe structuur met meerdere ‘fenolringen’. In groenten en fruit zijn het de ‘bio’flavonoïden die de planten kleur geven, én beschermend zijn voor onze gezondheid. Maar gezonde polyfenolen komen ook voor in andere plantaardige voeding: koffie en thee, cacao, noten en zaden,… En deze bieden ook gezondheidsvoordelen, net als bioflavonoïden uit groenten en fruit.

Een Poolse studie (WOBASZ) op zo’n 2500 vrouwen in de menopauze onderzocht het verband tussen diverse voedingspolyfenolen, de totale antioxidantcapaciteit en cardiovasculaire ziekten. Verrassend was, dat hieruit bleek dat niet de antioxidantcapaciteit het meeste bescherming bood, maar wel een hoge inname van polyfenolen. Zowel flavonoïden uit groenten en fruit, als andere. Dranken, vooral thee en koffie, bevatten veel polyfenolen, en zouden verantwoordelijk zijn voor 40% van de inname via de voeding.
Vooral een hogere inname van polyfenolen bleek dus gerelateerd aan een lager cardiovasculair risico bij postmenopauzale vrouwen, eerder dan de totale hoeveelheid voedingsantioxidanten.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Bessen tegen hersenveroudering
Bioflavonoïden beschermen tegen ouderdomsziekten
Chocolade beschermt tegen hartziekten en beroerten>

Bronnen:
Witkowska AM et al. Dietary Polyphenol Intake, but Not the Dietary Total Antioxidant Capacity, Is Inversely Related to Cardiovascular Disease in Postmenopausal Polish Women: Results of WOBASZ and WOBASZ II Studies. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:5982809.

 

lijn