Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 februari 2017
Populaire pijnstiller grootste oorzaak van leverschade!
| 08/02/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Populaire pijnstiller grootste oorzaak van leverschade! Tal van medicaties veroorzaken leverschade, waarschuwt de AACN, een Amerikaanse vereniging van verpleegkundigen. Soms wordt die schade hersteld, maar soms is de schade permanent en kan het leverfalen en zelfs sterfte veroorzaken. Veruit de belangrijkste boosdoener is acetaminophen/paracetamol, die verantwoordelijk is voor 46% van alle gevallen van acute leverfalen in de VS. Paracetamol vormt een groot gevaar omdat het vrij verkrijgbaar is bij de apotheek en patiënten soms de veilige dosis overschrijden. De AACN waarschuwt ook dat sommige voedings- en kruidensupplementen evengoed de lever kunnen belasten, hoewel dat veel minder frequent voorkomt.

De lever is het orgaan dat het leeuwendeel van gifstoffen moet verwijderen. De lever is daarom erg kwetsbaar voor schade, ook door kortetermijngebruik van hogere dosissen. Artsen moeten hiermee voldoende rekening houden door aandacht te hebben voor klinische symptomen die hierop kunnen wijzen. Herstel van leverschade is meestal mogelijk, maar soms is de schade onomkeerbaar.
Op het lijstje van potentieel leverbelastende stoffen staan ook niet-steroïdale ontstekingsremmers, bepaalde antibiotica, epilepsiemedicatie, statines, protonpompremmers, methotrexaat, azathioprine en sulfasalazine.

De eenvoud van het leverreinigend diëet
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Lees ook:
Broccoli beschermt de lever
Toepassingen van mariadistel
Paracetamol veroorzaakt nierfalen

Bronnen:
Hamilton LA, Collins-Yoder A, Collins RE. Drug-Induced Liver Injury. AACN Advanced Critical Care, 2016; 27 (4): 430 DOI: 10.4037/aacnacc2016953

 

lijn