Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 januari 2017
Prebiotica beschermen je tegen astma
| 06/01/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Prebiotica beschermen je tegen astma Prebiotica kunnen het risico op een astma-aanval verminderen tijdens het sporten. Ze verbeteren ook de longfunctie en onderdrukken ontstekingen in de luchtwegen. Daarmee wordt nog maar eens aangetoond hoe belangrijk de darmen zijn voor de rest van het lichaam. Prebiotica zijn koolhydraten die wijzelf niet kunnen verteren, maar darmbacteriën wel. Ze bevorderen de gezondheid van de darm omdat ze de bacteriële samenstelling verbeteren. In de studie die dit onderzocht had, werd gebruik gemaakt van 'bimuno-galacto-oligosacchariden' die astmapatiënten gedurende drie weken namen. De patiënten ondervonden aan den lijve dat hun longen er beter van werden.

Karakteristiek aan astma zijn ontstekingen aan de luchtwegen die hen doen vernauwen. Lichaamsbeweging kan astma-aanvallen uitlokken, want het verhoogt tijdelijk ontstekingen in het lichaam. Zo ervaart 90% van alle patiënten ademhalingsproblemen na een fysieke inspanning. Tegelijkertijd is lichaamsbeweging op lange termijn nuttig om astma onder controle houden.

Hoe geraak je van astma af?
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Lees ook:
Sulfieten en astma
Appelen tegen griep en astma?>
Juist ademhalen bij astma

Bronnen:
Williams NC, Johnson MA et al. A prebiotic galactooligosaccharide mixture reduces severity of hyperpnoea-induced bronchoconstriction and markers of airway inflammation. Br J Nutr. 2016 Sep;116(5):798-804

 

lijn