Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Versterkt u actief uw weerstand?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 mei 2008
Prehypertensie? Doe dagelijks 4 kleine wandelingen
| 05/05/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Prehypertensie? Doe dagelijks 4 kleine wandelingen Volgens de resultaten van een recente studie zijn mensen die aan prehypertensie lijden meer gebaat met vier kleine wandelingen van ieder tien minuten, dan één grotere wandeling van veertig minuten. Amerikaanse wetenschappers, die verbonden zijn aan de universiteit van Indiana, publiceerden de resultaten van dit toch merkwaardig onderzoek in het vaktijdschrift 'Journal of Hypertension'. Twintig mannen, die aan prehypertensie leden, stapten eerst gedurende een week iedere dag veertig minuten aan een stuk. Hun prehypertensie - dat wil zeggen een bloeddruk die schommelt tussen 120 en 139 mm Hg bovendruk en 80 tot 89 mm Hg onderdruk - verdween iedere dag gedurende een periode van zeven uur na het stappen.
Dezelfde proefpersonen deden vervolgens gedurende een maand niet aan sport.
De prehypertensiewaarden evolueerden terug naar een echte hoge bloeddruk (140/90 mm Hg en meer). Nu vroegen de onderzoekers aan de deelnemers om dagelijks vier kleine wandelingen van tien minuten te doen. Na een week daalde de bloeddruk terug naar gezonde waarden rond de 120 over 80 mm Hg. De korte wandelingen waren niet alleen gemakkelijker in het dagschema van de proefpersonen in te passen, korte wandelingen zorgden dagelijks gedurende elf uur voor een kerngezonde bloeddruk, tegenover zeven uur bij de ene wandeling van 40 minuten per dag. Prehypertensie is een sluipend gezondheidsprobleem waarmee 80 procent van de bevolking vanaf 35 jaar mee af te rekenen krijgt. Dit is - zonder maatregelen - de voorbode van echte hypertensie die op termijn leidt tot hart- en nierproblemen, mogelijk hersenbloedingen en ernstige oogaandoeningen die blindheid kunnen veroorzaken.

Meer lezen: Hypertensie preventief benaderd

Bronnen:
Park, Saejong a; Rink, Lawrence D b; Wallace, Janet P a
Accumulation of physical activity leads to a greater blood pressure reduction than a single continuous session, in prehypertension / Journal of Hypertension. 24(9):1761-1770, September 2006.

 

lijn