Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 april 2009
Probiotica angst en stress
| 11/04/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Probiotica angst en stress Meer dan veertig wetenschappers hebben in een tiental studies aangetoond dat probiotica in staat zijn om mensen met angst en stress te helpen. Het staat nu vast dat een voedingssupplement op basis van probiotica in staat is om angst te verminderen bij mannen en vrouwen die lijden aan chronische vermoeidheid. Het meest recente onderzoek in dit verband werd gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad 'Gut pathogens'. De wetenschappers recruteerden 39 patiënten die aan chronische vermoeidheid leden. De helft van de deelnemers kregen iedere dag een voedingssupplement op basis van probiotica (Lacobacillus casei). De andere helft nam een placebopil in.

Na twee maanden bleek dat de patiënten uit de probioticagroep duidelijk minder angstig en meer stressbestandig waren dan de proefpersonen die een placebo (neppil) hadden gekregen.

Stress verergert darmproblemen

Bronnen:
A.V. Rao, A.C. Bested, T.M. Beaulne, M.A. Katzman, C. Iorio, J.M. Berardi, A.C. Logan "A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study of a probiotic in emotional symptoms of chronic fatigue syndrome" Gut Pathogens 2009, 1:6

 

lijn