Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 februari 2013
Probiotica beschermen tegen baarmoederhalskanker.
| 21/02/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Probiotica beschermen tegen baarmoederhalskanker. Probiotica helpen om baarmoederhalskanker te voorkomen. Professor Véronique Verhoeven presenteerde haar onderzoeksresultaten op het Voedings- en Gezondheidscongres in Brussel. Ze had vijftig deelnemers met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker uitgenodigd om mee te doen aan een studie. De deelnemers moesten gedurende zes maanden een probioticum nemen (Yakult) of een placebo. Na zes maanden bleek dat er op het uitstrijkje van de probioticumgroep minder vaak afwijkende cellen te zien waren.

Een uitstrijkje moet regelmatig gemaakt worden om te kijken of er geen afwijkende cellen te vinden zijn. Afwijkende cellen vormen geen onmiddellijke bedreiging voor de gezondheid, maar waakzaamheid is geboden. Daarom moeten vrouwen met afwijkende cellen regelmatiger op controle gaan, zodat tijdig ingegrepen kan worden wanneer de afwijkende cellen zich transformeren naar kankercellen.
Probiotica lijken dus die transformatie te verhinderen, al is meer klinisch onderzoek nodig om die probiotica bij vrouwen aan te raden.

Hoe behandel je vaginose en vaginitis?
Slijmvliesproblemen oplossen

Meer lezen
Vaginale infecties behandelen met probiotica
Probiotica tegen darmkanker

Bronnen:
Véronique Verhoeven. Probiotica en bescherming tegen kanker, mythe of feit? Voedings- en gezondheidscongres, Brussel, 15 november 2012
http://www.voedingscongres.be/

 

lijn