Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 februari 2017
Probiotica scherpen geheugen alzheimerpatiënt
| 17/02/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Probiotica scherpen geheugen alzheimerpatiënt Een drank met probiotica verbetert de verstandelijke functies van alzheimerpatiënten. In een Iraanse studie werd aan zestig mannen en vrouwen opgedragen om dagelijks een glas melk met vier probiotische stammen of een glas gewone melk te drinken. De probiotica verhoogden na 12 weken de score op tests voor verstandelijke vermogens en hadden ook een goede invloed op bloedmarkers. Zo daalde markers voor oxidatieve stress en ontsteking. De werking van insuline verbeterde en de vetten in het bloed daalden.

De probiotica - of moeten we ze 'psychobiotica' gaan noemen? - bevatten vier stammen: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum en Lactobacillus fermentum. De link tussen probiotica en de hersenen is niet nieuw, maar dit is de eerste serieuze test bij mensen met dementie. Probiotica kunnen ook rechtstreekse effecten op de hersenen uitoefenen via het zenuwstelsel van de darmen.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?

Lees ook:
DHA verbetert het geheugen
Gezonde leefstijl beschermt tegen alzheimer
Een goede concentratie en beter geheugen

Bronnen:
Akbari E, Asemi Z, Salami M et al. Effect of Probiotic Supplementation on Cognitive Function and Metabolic Status in Alzheimer's Disease: A Randomized, Double-Blind and Controlled Trial. Frontiers in Aging Neuroscience, nov. 2016. doi: 10.3389/fnagi.2016.00256

 

lijn