Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 november 2017
Prostaatkanker en PSA-waarden
| 01/11/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Prostaatkanker en PSA-waarden PSA in het bloed wordt bepaald om het risico op prostaatkanker in te schatten. Toch is PSA geen goede merker voor prostaatkanker: het maakt geen onderscheid tussen kwaadaardige en goedaardige tumoren. Prostaattumoren zijn meestal goedaardig: ze ontwikkelen zich zo traag dat ze geen onmiddellijke bedreiging vormen. Slechts één vierde van mannen met een hoge PSA blijkt een potentieel gevaarlijke kanker te hebben na biopsie!

Hoge PSA-waarden zijn dus een onterechte reden om tot een behandeling over te gaan die ernstige bijwerkingen inhoudt: storing blaas- en darmfunctie, seksuele disfuncties enzovoort. Inschatting van risico op prostaatkanker moet gebeuren op basis van een volledig plaatje. Zijn er andere symptomen aanwezig dan prostaatproblemen? Hoe oud is de patiënt? Wat vertelt de biopsie?
Opvolging van de toestand van de prostaat is vaak een betere oplossing dan onmiddellijk overgaan tot behandeling. Een PSA die zeer snel stijgt, is bijvoorbeeld wel een veelzeggend en ernstig signaal.

Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Meer lezen:
Lengte vingers voorspelt prostaatkanker
Serenoa en pompoenpitten tegen prostaatvergroting
Drie natuurlijke stoffen hongeren prostaattumor uit

Bronnen:
Ablin RJ, Sartor O, Bennett CL. ARCH INTERN MED/ VOL 170 (NO. 15), AUG 9/23, 201

 

lijn