Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 december 2015
Rhodiola, het betere antidepressivum?
| 17/12/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Rhodiola, het betere antidepressivum? Antidepressiva: artsen schrijven ze nog te veel voor, ondanks hun vele bijwerkingen. Om die reden raden sommige onderzoekers ten stelligste aan om eerst veiligere middelen uit te proberen, zoals het Siberische kruid rhodiola rosea (rozenwortel). Ook onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania (VS) onderschrijven deze stelling, nadat ze een vergelijkende studie hadden gedaan bij 57 mannen en vrouwen met een depressie.

De onderzoekers vergeleken extract van rhodiola rosea met sertraline en met placebo. Zoals te verwachten had placebo een sterk effect. Het antidepressivum sertraline had het meeste effect, maar lokte ook de meeste bijwerkingen uit: liefst twee derde van de patiënten meldden gezondheidsklachten. Rhodiola werkte minder goed als sertraline, maar had veel minder bijwerkingen. Ze draagt daarom de voorkeur bij een eerste behandeling van milde depressie.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Hoe stress voorkomen?

Lees ook:
Antidepressiva zijn meestal nutteloos
Natuurlijke verdediging tegen burn-out
Klaart thermische therapie depressie op?

Bronnen:
Mao JJ, Xie SX, Zee J et al. Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):394-9

 

lijn