Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 september 2007
Roaccutane (acné) enkel onder artsenbegeleiding
| 05/09/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Roaccutane (acné) enkel onder artsenbegeleiding Acné is een dagelijkse nachtmerrie voor heel wat jonge mensen en volwassenen. Teneinde zo snel mogelijk van het probleem verlost te raken, kiezen steeds meer mensen voor snel werkende middelen. Dit betekent concreet dat ze opteren voor het medicijn Roaccutane van Roche. Dit krachtig geneesmiddel heeft echter nevenwerkingen. Het is al langer bekend dat dit product risico's meebrengt voor het ongeboren kind. Zwangere vrouwen mogen dit acnemiddel zeker niet gebruiken. Uit een andere studie blijkt dat dit krachtig acnemiddel ook cardiovasculaire en leverproblemen kan veroorzaken bij een beperkte groep mannen vrouwen.

Tijdens een studie waar 13000 mensen aan deelnamen bleek dat er geen acute zware problemen werden genoteerd, maar dat de helft van de behandelde personen hun
bloedvetwaarden (triglyceriden) zag stijgen door het toedienen van Roaccutane. Bij een derde van de proefpersonen nam ook het cholesterolniveau toe. Bij een op de tien personen zag men een toename van markers die tot leverproblemen konden leiden bij een langer gebruik van dit product. Wetenschappers adviseren geen Roaccutane te gebruiken bij personen waarvan bekend is dat ze een cardiovasculair risico hebben of behandeld werden voor leverproblemen. Tot slot geeft men de raad dit medicament enkel in te nemen onder strikte medische controle.

Lees ook: Hoe is acne te voorkomen?

Bronnen:
Eksioglu E, Oztekin F, Unlu E, Cakci A, Keyik B, Karadavut IK.
Sacroiliitis and polyneuropathy during isotretinoin treatment. / Clin Exp Dermatol. 2007 Aug 24;

 

lijn