Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 juni 2016
Rode wijn verbetert bloedstroom
| 10/06/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Rode wijn verbetert bloedstroom Een glas rode wijn is goed voor het hart. Een stofje uit rode wijn alleen al verbetert de conditie van de bloedvaten in de hersenen, zo meldt de American Journal of Clinical Nutrition.
De hartbeschermende stof die ze onderzocht hadden, heet resveratrol, een polyfenol dat onder andere in de schil van druiven zit. Resveratrol verhoogt de lichaamseigen antioxidanten in het bloed, ontspant de bloedvaten (verwijding) en verbetert alzo de bloedstroom.

Bij 22 volwassenen die afwisselend 250 mg en 500 mg resveratrol kregen, bleek resveratrol de bloedstroom naar de hersenen te verbeteren. Het zuurstofverbruik in de hersenen nam ook toe.
Resveratrol zit nog in andere planten dan rode druiven, zoals cranberry's (veenbessen) en pindanoten. In cranberrysap zit een gelijkaardige hoeveelheid aan resveratrol als in rode wijn.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Granaatappel, wondervrucht
Champagne goed voor de bloedvaten
Resveratrol tegen overtollige calorieën

Bronnen:
David O Kennedy, Emma L Wightman et al. Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Am J Clin Nutr (03 31, 10). doi:10.3945/ajcn.2009.28641

 

lijn