Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 april 2014
Roken tijdens zwangerschap veroorzaakt ADHD en verslavingen
| 02/04/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Roken tijdens zwangerschap veroorzaakt ADHD en verslavingen Vrouwen, die tijdens hun zwangerschap roken, hebben een veel groter risico om een kind te krijgen die het slachtoffer wordt van ADHD, tenminste indien er bij de baby daarvoor een genetische voorbestemming bestaat.
Neurologen onderzochten het gedrag van tweelingen in de leeftijdscategorie tussen 7 en 19 jaar. Men keek vooral naar de genetische verschillen en of de tweelingen gedurende de zwangerschap werden blootgesteld aan nicotine.

"Indien de tweelingen, ofwel één van hen of beiden, twee specifieke vormen van genen hebben die een invloed uitoefenen op het dopamine circuit en tegelijkertijd blootgesteld worden aan sigarettenrook, dan verhoogt het risico op het ontstaan van ADHD binnen de eerste achttien levensmaanden met een negenvoud", verklaart Samuel Chamberlain, een van de auteurs van de pas verschenen studie.
Volgens de uitgever van 'Biological Psychiatry' verhoogt ADHD ook het risico op later verslavend gedrag. Denk aan drugs, alcohol, medicijnen en nicotine. Het heeft er alle schijn van dat prenatale blootstelling aan nicotine er voor zorgt dat mensen uit dezelfde families gedurende generaties geconfronteerd worden met gedrags- en of verslavingsproblemen.

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Lees ook :
Van roken krijg je rimpels
Roken leidt tot vroegtijdige menopauze
Acupunctuur helpt je stoppen met roken

Bronnen:
Samuel R. Chamberlaina, Trevor W. Robbinsa and Barbara J. Sahakiana.
The Neurobiology of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Advances in the Neurobiology of ADHD.
Volume 61, Issue 12, 15 06 07, Pages 1317-1319

 

lijn