Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 maart 2016
Rood grapefruit tegen te hoge cholesterol
| 11/03/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Rood grapefruit tegen te hoge cholesterol Mannen en vrouwen die last hebben van te hoge cholesterolwaarden of een teveel aan bloedvetten doen er goed aan om zuiderse vruchten - en meer bepaald rood grapefruit - aan hun dagelijks menu toe te voegen. De rode pompelmoes beschikt over zeer belangrijke cholesterolremmende eigenschappen. De Israëlische onderzoekster Shela Gorinstein liet een deel van de proefpersonen met te hoge cholesterolwaarden gedurende 30 dagen één witte pompelmoes, en ander deel een rode grapefruitvrucht per dag eten. Na een maand werden de cholesterol en de bloedvetwaarden terug gemeten aan de hand van een bloedproef. De resultaten toonden aan dat beide groepen een verbetering van de cholesterol- en de bloedvetwaarden lieten optekenen.

De rode pompelmoes scoorde echter veel beter dan de witte. De personen die de rode citrusvrucht hadden geconsumeerd zagen een daling van de slechte LDL cholesterol met 20.3 procent. De bloedvetwaarden daalden met 17.2 procent. Voor de witte variant noteerde men een daling van 10.7 procent voor de cholesterolwaarden en een vermindering van 5.6 procent wat de bloedvetwaarden betreft.
Informeer wel uw arts indien u cholesterolremmende medicijnen inneemt en grapefruit consumeert. Het is mogelijk dat de medicatie moest worden aangepast.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Lees ook:
Meer goede cholesterol met juiste koolhydraten
Olijfolie is onmisbaar in de keuken voor je gezondheid
Aderverkalking vertragen met natuurlijke voedingsstoffen

Bronnen:
Gorinstein S, Caspi A, Libman I, Lerner HT, Huang D, Leontowicz H, Leontowicz M, Tashma Z, Katrich E, Feng S, Trakhtenberg S.
Red grapefruit positively influences serum triglyceride level in patients suffering from coronary atherosclerosis: studies in vitro and in humans. - J Agric Food Chem. 8;54(5):1887-92.

 

lijn