Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van hartritmestoornissen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 mei 2007
Rood vlees en borstkanker
| 27/05/2007 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Rood vlees en borstkanker Uit een Britse studie, waar 33 725 vrouwen aan deelnamen, blijkt dat postmenopauzale vrouwen, die 57 gram rood vlees of meer per dag eten, 56 procent meer kans hebben om borstkanker te krijgen in vergelijking met dames die geen vlees consumeren. Volgens de wetenschappers bestaat er een verband tussen het ontstaan van een tumor in de borst en de aanwezigheid van gesatureerde vetten in rood vlees.

Er werd ook een verband ontdekt tussen rood vlees en borstkanker bij jongere vrouwen die zich nog niet in de menopauzejaren bevonden. Dames die meer dan 103 gram rood vlees per etmaal aten hadden 20 procent meer kan om borstkankerpatiënt te worden dan hun soortgenoten die geen rood vlees consumeerden. In concrete cijfers kregen 23 vrouwen op 1000 die rood vlees aten borstkanker tegenover 16 op 1000 die geen vlees op hun menu plaatsten.

Hoe ontstaat kanker?

Bronnen:
Taylor EF, Burley VJ, et al. Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women Cohort Study Brit J Cancer, 2007, April 9; 96(7): 1139-1146.

 

lijn