Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 januari 2014
Rood vlees verhoogt het kankerrisico
| 20/01/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Rood vlees verhoogt het kankerrisico Uit een grote wetenschappelijke studie, waar 19.732 mensen aan deelnamen die leden aan verschillende soorten kanker, blijkt dat het bijna dagelijks eten van 200 gram rood vlees in verband wordt gebracht met een 40 procent verhoogd tumorrisico. Dit in vergelijking met 5.072 mannen en vrouwen die minder dan tweemaal per week rood vlees consumeren.
Het gaat vooral om darm-, blaas- en longkanker. Een te hoge vleesconsumptie kan dus gevaarlijk zijn voor de gezondheid besluiten de onderzoekers die ook nagingen waarom teveel rood vlees de vorming van kankercellen kan bevorderen. Het gaat trouwens niet allen om rood vlees, maar ook over de meeste soorten bereide vleeswaren, worst, leverpastei en corned-beef. Gevogelte en vis verhogen het kankerrisico niet zeggen de wetenschappers, die hun studieresultaten publiceerden in 'Nutrition & Cancer'.

Alles zou te maken hebben met de samenstelling van rood vlees dat ijzer bevat. Gedurende het verwerkingsproces bevordert ijzer het ontstaan van kankerbevorderende nitrieten. Mensen hebben de natuurlijke nitraat en nitrietgehaltes radicaal veranderd, vooral door de toepassing van nitraatbevattende meststoffen. Stikstof wordt intensief door bepaalde industrieën uitgestoten, waardoor de hoeveelheid nitraat en nitriet in de bodem en het water groter worden. Nitraat en nitriet kunnen een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken zoals de vorming van nitrosaminen, de meest bekende veroorzaker van kanker (nitraat en nitriet).

Hoe gezonder eten?
Hoe voorkom je darmkanker!

Meer lezen:
Gelukkiger zonder vlees
Gezonde voeding verlaagt sterfte
Vegetariërs één derde minder kans op hartziekte

Bronnen:
Hu J, La Vecchia C, et al,
Meat and fish consumption and cancer in Canada
Nutr Cancer, 2008; 60(3): 313-24.

 

lijn