Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 april 2020
Rood vlees verhoogt het risico op kanker
| 14/04/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Rood vlees verhoogt het risico op kanker Uit een grote wetenschappelijke studie, waar 19.732 mensen aan deelnamen die leden aan verschillende soorten kanker, blijkt dat het bijna dagelijks eten van 200 gram rood vlees in verband wordt gebracht met een 40 procent verhoogd tumorrisico. Dit in vergelijking met 5.072 mannen en vrouwen die minder dan tweemaal per week rood vlees consumeren.
Het gaat vooral om darm-, blaas- en longkanker. Een te hoge vleesconsumptie kan dus gevaarlijk zijn voor de gezondheid besluiten de onderzoekers die ook nagingen waarom teveel rood vlees de vorming van kankercellen kan bevorderen. Het gaat trouwens niet allen om rood vlees, maar ook over de meeste soorten bereide vleeswaren, worst, leverpastei en corned-beef. Gevogelte en vis verhogen het kankerrisico niet zeggen de wetenschappers, die hun studieresultaten publiceerden in 'Nutrition & Cancer'.

Alles zou te maken hebben met de samenstelling van rood vlees dat ijzer bevat. Gedurende het verwerkingsproces bevordert ijzer het ontstaan van kankerbevorderende nitrieten. Mensen hebben de natuurlijke nitraat en nitrietgehaltes radicaal veranderd, vooral door de toepassing van nitraatbevattende meststoffen. Stikstof wordt intensief door bepaalde industrieën uitgestoten, waardoor de hoeveelheid nitraat en nitriet in de bodem en het water groter worden. Nitraat en nitriet kunnen een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken zoals de vorming van nitrosaminen, de meest bekende veroorzaker van kanker (nitraat en nitriet).

Hoe gezonder eten?
Hoe voorkom je darmkanker!

Meer lezen:
Vegetariërs lopen minder risico op hartziekte
Paddenstoelen een goed alternatief voor vlees
Nitraten in bewerkt vlees oorzaak van manisch gedrag

Bronnen:
Hu J, La Vecchia C, et al, Meat and fish consumption and cancer in Canada. Nutr Cancer, 08; 60(3): 313-24.
Taylor EF, Burley VJ, et al. Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women Cohort Study Brit J Cancer, 07, 04 9; 96(7): 1139-1146.

 

lijn