Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 februari 2016
Rosacea bestrijden met honing!
| 12/02/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Rosacea bestrijden met honing! Honing is beter geschikt om rosacea te behandelen dan kunstmatige vochtinbrengers. In een studie ondervonden dubbel zoveel deelnemers symptoomverbetering dankzij honing, vergeleken met cetomacrogol. De Nieuw-Zeelandse onderzoekers, die deze studie georganiseerd hadden, speculeren dat honing ook beter werkt dan andere chemicaliën die bij rosacea courant voorgeschreven worden, met name metronidazol en azelaïnezuur.

Rosacea (ook: couperose) wordt veroorzaakt door ontstekingen in de huid, vooral op het aangezicht. Onderzoekers denken dat bepaalde bacteriën iets te maken hebben met die ontstekingen. Honing heeft sterke antimicrobiële eigenschappen, dus is het niet onlogisch om honing te gebruiken. De honing die uitgetest werd, heet kanuka-honing, die net als manuka-honing in Nieuw-Zeeland geproduceerd wordt. Aan de honing werd glycerol toegevoegd omwille van een betere smeerbaarheid.

Wat kun je tegen rosacea doen?
Hoe is acne te voorkomen?

Lees ook:
Vlaszaadolie tegen gevoelige huid
Ontgiftig uw lichaam regelmatig bij psoriasis
Eczeem en huidinfecties behandelen met kokosvet

Bronnen:
Braithwaite I, Hunt A, Riley J et al. Randomised controlled trial of topical kanuka honey for the treatment of rosacea. BMJ Open. 2015 Jun 24;5(6):e007651

 

lijn