Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 juli 2014
Roundup veroorzaakt chronische nierziekte
| 15/07/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Roundup veroorzaakt chronische nierziekte Onderzoekers uit Sri Lanka hebben sterke aanwijzingen gevonden dat Roundup de oorzaak is van een epidemie van een onbekende nierziekte bij de boeren. De beginfase van die epidemie bevindt zich in de jaren negentig, op het moment dat Roundup in Sri Lanka in de handel kwam. Een provincie die het gebruik van Roundup aanvankelijk verboden had, werd merkwaardig genoeg minder hard getroffen.

De actieve stof uit Roundup, glyfosaat, zou zich sterk binden met zware metalen. Veel van het water in Sri Lanka is vervuild met metalen of bevat veel mineralen (hard water). Het is die combinatie die Roundup schadelijk maakt voor de nieren, dat tonen laboratoriumstudies.
Glyfosaat is niet zo biologisch afbreekbaar als steeds beweerd wordt. In aanwezigheid van metalen kan glyfosaat tientallen jaren in het milieu achterblijven. Bodemstalen tonen aan dat glyfosaat alomtegenwoordig is in het milieu.

Hoe herstel je de vochtbalans?
Hoe nierproblemen voorkomen?
De eenvoud van het leverreinigend diëet

Meer lezen
Natuurlijke middelen tegen slecht werkende nieren
Je lichaam niet ontgiften betekent ziek worden
Westerse voeding slecht voor de nieren

Bronnen:
Jayasumana C, Gunatilake S, Senanayake P. Glyphosate, hard water and nephrotoxic metals: are they the culprits behind the epidemic of chronic kidney disease of unknown etiology in Sri Lanka? Int J Environ Res Public Health. 2014 Feb 20;11(2):2125-47

 

lijn