Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 juli 2020
Rugpijn: stretchen of yoga?
| 01/07/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Rugpijn: stretchen of yoga? Bij rugpijn is het van levensbelang om de rugspieren goed te onderhouden. Yoga is ongetwijfeld een goede keuze, dat hebben liefst elf studies de laatste 10 jaar bewezen. Maar is het dan ook beter dan gewone stretchoefeningen?

Op vlak van pijnverlichting en 'zelfbehulpzaamheid' is er weinig verschil tussen yoga en stretchen. Zelfbehulpzaam betekent dat je minder beperkt bent door de rugklachten, dat je in meer of mindere mate nog je plan kunt trekken.

Volgens mannen en vrouwen die stretchoefeningen volgen, ligt het belang vooral bij de routine en de discipline die opgelegd wordt.
Yogabeoefenaars met chronische ruggewrichtspijn benadrukken dan weer verbetering van slaap, minder stress en een 'verhoogd bewustzijn'. Beide therapieën hebben dus hun eigen accenten, maar het is ook belangrijk dat je de oefeningen prettig vindt.

Een goede houding kan veel leed besparen
Hoe het risico op lage rugpijn verminderen?

Meer lezen:
Werk elke dag aan je rug
Yoga en meditatie reguleren inflammatie
Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door stress

Bronnen:
Sherman KJ, Wellman RD et al. Mediators of yoga and stretching for chronic low back pain. Evid Based Complement Alternat Med. 13;13:130818
Holtzman S, Beggs RT. Yoga for chronic low back pain: a meta-analysis of randomized controlled trials. Pain Res Manag. 13 09-10;18(5):267-72

 

lijn