Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 maart 2014
Rugpijn: yoga of stretchen?
| 06/03/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Rugpijn: yoga of stretchen? Bij rugpijn is het van levensbelang om de rugspieren goed te onderhouden. Yoga is ongetwijfeld een goede keuze, dat hebben liefst elf studies de laatste 10 jaar bewezen. Maar is het dan ook beter dan gewone stretchoefeningen?

Op vlak van pijnverlichting en 'zelfbehulpzaamheid' is er weinig verschil tussen yoga en stretchen. Zelfbehulpzaam betekent dat je minder beperkt bent door de rugklachten, dat je in meer of mindere mate nog je plan kunt trekken.

Volgens mannen en vrouwen die stretchoefeningen volgen, ligt het belang vooral bij de routine en de discipline die opgelegd wordt. Yogabeoefenaars met rugpijn benadrukken dan weer verbetering van slaap, minder stress en een 'verhoogd bewustzijn'. Beide therapieën hebben dus hun eigen accenten, maar het is ook belangrijk dat je de oefeningen prettig vindt.

Acute lagerugpijn! Korte herstelperiode en dan bewegen
Een goede houding kan veel leed besparen
Hoe het risico op lage rugpijn verminderen?


Meer lezen:
Bewegingtips om rugpijn te vermijden
Rozenbottel tegen gewrichts- en rugpijn
Kan vitamine D chronische pijnpatiënten helpen?

Bronnen:
Holtzman S, Beggs RT. Yoga for chronic low back pain: a meta-analysis of randomized controlled trials. Pain Res Manag. 2013 Sep-Oct;18(5):267-72
Sherman KJ, Wellman RD et al. Mediators of yoga and stretching for chronic low back pain. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:130818

 

lijn