Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juli 2009
SAMe om arthrosepijn te verlichten
| 08/07/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
SAMe om arthrosepijn te verlichten Uit tientallen klinische studies, waar circa 22 000 personen met artrose en artritisklachten aan deelnamen, blijkt dat het voedingssupplement SAMe net zo effectief werkt als de klassieke, ontstekingswerende middelen, maar dan zonder de bijwerkingen. Het gaat hier wel duidelijk om lange termijnstudies van gemiddeld twee jaar. Bovendien wijzen de studieresultaten dat SAMe bijzonder veilig is. Alle wetenschappelijke resultaten werden nogmaals bevestigd door een meta-analyse van 11 klinische onderzoeken, aangevuld met een zeer gedetailleerd verslag gemaakt door de Amerikaanse regering (het Bureau voor Healthcare Research and Quality - de AHRQ).

Ook de meest recente dubbelblind studie gaf zeer positieve resultaten. Men onderzocht hier, gedurende een periode van vier maanden het effect van 1 600 mg SAMe per dag met die van celecoxib (Celebrex ® 200 mg per dag) bij 61 patiënten met artritis in de knie. Beide behandelingen bleken even doeltreffend in de verlichting van pijn, maar het positieve effect van SAMe was langer en er waren totaal geen nevenverschijnselen.

Bronnen:
Soeken KL, Lee WL, et al. Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis.J Fam Pract 2002 May;51(5):425-30.

 

lijn