Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 mei 2007
Schimmelnagel
| 06/05/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Schimmelnagel Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van voeten en handen. In de volksmond spreekt men meestal over 'kalknagels'. Het is een ongemak die soms een beetje pijnlijk is maar zeker niet gevaarlijk.
Hoe ontstaat een schimmelnagel?
Mensen met een gezonde huid en gezonde nagels, hebben meestal een degelijk werkend afweersysteem tegen schimmelinfecties. Een minder goed werkend immuunsysteem is een prima voedingsbodem voor schimmels. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels die beschadigd zijn en zich in een min of meer vochtige omgeving bevinden. Onder die omstandigheden grijpen de 'sporen' van schimmels hun kans om zich verder te verspreiden.

De sporen van schimmels zitten vooral in gemeenschappelijke douches, zwembaden, kleedkamers en sporthallen. Mannen en vrouwen die op dergelijke plaatsen op hun blote voeten rondlopen komen bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Indien de voeten onvoldoende worden afgedroogd en daarna in sokken verdwijnen die gemaakt zijn van synthetische stoffen, zorgen de knellende schoenen voor een ideale basis van een schimmelinfectie. Vergeet tot slot niet dat een schimmelinfectie heel besmettelijk is.

Lees ook: De symptomen van een schimmelnagel

Bronnen:
Potter LP, Mathias SD, Raut M, Kianifard F, Landsman A, Tavakkol A.
The impact of aggressive debridement used as an adjunct therapy with terbinafine on perceptions of patients undergoing treatment for toenail onychomycosis. J Dermatolog Treat. 2007;18(1):46-52

 

lijn