Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juni 2009
Schoudergewrichtspijn
| 08/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Schoudergewrichtspijn De schouder is een verzameling van gewrichten die met elkaar verbonden zijn via pezen en spieren. In vergelijking met andere gewrichten bezit het schoudergewricht een grote beweeglijkheid. Een draaibeweging van 360° behoort tot de mogelijkheden.
Acute schouderongemakken zijn meestal het gevolg van een verkeerd gebruik of een overbelasting van het schoudergewricht. Sommige activiteiten zoals het voortdurend tillen van zware lasten boven schouderhoogte zorgen voor de nodige schouderongemakken.
Het uitoefenen van sommige beroepen (lopende bandwerk) zorgt voor een extra belasting van het schoudergewricht. Ook het intensief uitoefenen van krachtsporten zoals tennis is belastend voor de gewrichten. Andere mogelijke oorzaken van pijn aan het schoudergewricht zijn: reuma, een harde val,…

Wie last heeft van schouderongemakken ervaart vooral pijn tijdens het naar binnen of buiten draaien van de arm. Het zijwaarts opheffen van de arm kan eveneens voor de nodige pijnervaring zorgen. Schouderpijn kan ook opduiken in rust en soms zo erg zijn dat slapen niet mogelijk is.

Leven met schoudergewrichtspijn
Wat doe je tegen reuma?

Bronnen:
Different working and living conditions and their associations with persistent shoulder disorder.
Occup Environ Med. 2007 Feb;64(2):115-21

 

lijn