Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 mei 2009
Selenium, een bescherming tegen huidkanker!
| 14/05/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Selenium, een bescherming tegen huidkanker! Honderd microgram selenium per dag zou de kans op het ontstaan van huidkanker met 64 procent verminderen. Dat is in ieder geval het besluit van een team Duitse en Australische wetenschappers. In het bloedonderzoek van 485 Australiërs, ontdekten de onderzoekers een daling van het squameuze cel carcinoom en van het basaalcel carcinoom met 57 en 64 procent bij de mannen en vrouwen die de hoogste seleniumbloedspiegels hadden (waarden tussen 1,3 en 2, 8 μmoles / L). Er werd geen beschermend effect waargenomen bij de deelnemers waarvan de seleniumconcentratie lager was dan 1 μmoles / L.

De hoeveelheid selenium van voedsel is rechtstreeks afhankelijk van de rijkdom van de bodem aan selenium. De hoeveelheid selenium in de Europese bodem is minimaal. Intensieve landbouw is hiervan de oorzaak omdat het de grond uitput en chemisch vervuilt.

Hoe ontstaat kanker?
Tips tegen zonnebrand

Bronnen:
Van Der Pols JC. “Serum antioxidants and skin cancer risk: an 8-year community-based follow-up study”. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. 2009 Apr;18(4):1167-73.

 

lijn