Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 oktober 2020
Selenium en Q10 verhogen levenskwaliteit senioren
| 15/10/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Selenium en Q10 verhogen levenskwaliteit senioren Een supplement met co-enzym Q10 en selenium helpt senioren uit het hospitaal weg te houden. Tot deze vaststelling kwamen Deense onderzoekers nadat ze een groep van 440 senioren gedurende vier jaar een supplement gaven, of een placebo. Het supplement hield de levenskwaliteit met betrekking tot gezondheid beduidend beter in stand. De deelnemers waren aan het begin van deze studie gemiddeld 77 jaar oud.

De Deense onderzoekers beschouwen co-enzym Q10 als een zeer belangrijk nutriënt voor het hart. Toch ook bij ziektebeelden zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom, depressie en Parkinson-dementie is er sprake van daling van de co-enzym Q10-status. Ook de status van selenium is vaak te laag bij senioren. Selenium is cruciaal voor antioxidant-systeem en is nodig om het antioxidanteffect van co-enzym Q10 te activeren.

Hartproblemen voorkomen
Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Lees ook:
Veroudering en mitochondriën
Cholesterolverlaging dankzij selenium
Betere levenskwaliteit met Coenzym Q10</a>

Bronnen:
Johansson P, Dahlström Ö, Dahlström U et al. Improved Health-Related Quality of Life, and More Days out of Hospital with Supplementation with Selenium and Coenzyme Q10 Combined. Results from a Double Blind, Placebo-Controlled Prospective Study. J Nutr Health Aging. 15 11;19(9):870-7

 

lijn