Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 juni 2011
Shampoos en borstkanker
| 07/06/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Shampoos en borstkanker Ftalaten zijn gelinkt met borstdensiteit bij vrouwen in de menopauze. Hierdoor verhogen ze mogelijk het risico op borstkanker. Ftalaten zijn stoffen die in plastics, shampoos, lotions, deodorants en scheerproducten zitten.
Wetenschappers analyseerden de hoeveelheid ftalaten en parabenen (een andere stof in shampoos) en vergeleken die met de borstdensiteit. Een hogere borstdensiteit wijst op een hoger risico op borstkanker. De wetenschappers zagen dat hoe meer ftalaten er in het bloed zaten, hoe hoger de borstdensiteit was (dus hoe hoger het risico op borstkanker).

Voor de parabenen vonden de onderzoekers geen verband, maar ze waren wel detecteerbaar bij meer dan de helft van de vrouwen. Parabenen treffen we regelmatig aan in cosmetische producten.
Ftalaten en parabenen zijn stoffen die de groei van borstkanker kunnen stimuleren. Sommige wetenschappers maken zich zorgen over het gebruik van deodorants onder de oksel, langs waar toxische stoffen snel in het borstweefsel kunnen geraken.

Hoe borstkanker voorkomen?

Bronnen:
Sprague B, Trentham-Dietz A et al. The association of serum phthalates and parabens with mammographic breast density. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2011 Apr;20(4):718.

Ferlay L et al. Estimates of the cancer incidence and mortality in
Europe in 2006. Annals of Oncology. 2007; 18: 581-592

 

lijn