Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 januari 2014
Silicium, aluminium en alzheimer
| 28/01/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Silicium, aluminium en alzheimer Er bestaat een jarenlang vermoeden dat aluminium een van de oorzaken is van de ziekte van Alzheimer .
Wetenschappers hebben nu waargenomen dat silicium een 'tegengif' is voor aluminium. Ze lieten gezonde mensen en alzheimerpatiënten dagelijks een liter siliciumrijk water drinken. Na 12 weken was de aluminiumafvoer naar de urine toegenomen. De wetenschappers meldden ook dat bij een aantal patiënten een opmerkelijke klinische verbetering van geheugen en gedrag te zien was.

Aluminium kan in de hersenen opstapelen en ook in hersenplaques worden verhoogde concentraties teruggevonden. Hersencellen zijn erg gevoelig voor aluminium, een mineraal dat nochtans vlot uitgescheiden wordt via de nieren. Dat silicium de opname van aluminium sterk kan reduceren, wisten wetenschappers allang. Dit onderzoek toont nu ook dat het de uitscheiding van aluminium stimuleert.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Hoe het risico op Lewy-Bodydementie verkleinen?

Meer lezen:
Curcumine, een veelbelovend middel tegen alzheimer
Waarom olijfolie tegen alzheimer beschermt
Ginkgo verbetert het geheugen bij jonge mensen
Het omega-3 vetzuur DHA vermindert kans op dementie met 47 procent

Bronnen:
Jurkić LM, Cepanec I et al. Biological and therapeutic effects of ortho-silicic acid and some ortho-silicic acid-releasing compounds: New perspectives for therapy. Nutr Metab (Lond). 2013 Jan 8;10(1):2. doi: 10.1186/1743-7075-10-2.

 

lijn