Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 april 2012
Sint Janskruid efficiënt bij depressies.
| 03/04/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Sint Janskruid efficiënt bij depressies. Sint-janskruid is een stof uit de plantengeneeskunde die sinds lang in Europa wordt gebruikt voor de behandeling van depressies. Volgens Duitse studies zorgt Sint Janskruid voor zeer degelijke resultaten bij lichte tot matige depressies. "Sint Janskruid werkt duidelijk beter werkt dan een placebo en pakt evengoed een deprssie aan als de klassieke antidepressiva, maar met minder nevenwerkingen", zegt onderzoeker Klaus Linde, die verbonden is aan het Centrum voor Complementaire geneeskunde in München.

De Hypericum perforatum plant (Sint Janskruid) beschikt over verschillende stoffen die helpen om depressies te bestrijden. De wetenschappers volgden voor hun onderzoek 5.489 mensen die symptomen vertoonden van een ernstige depressie. Naargelang de ernst van de neerslachtige toestand van de patiënt werd 500 tot 1.200 milligram Sint Janskruid per dag toegediend. Het viel op dat de mensen die het plantaardige antidepressivum innamen 47 procent meer therapietrouw lieten optekenen dan de controlegroep die de klassieke antidepressiva innamen met bijwerkingen.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Meer lezen:
Angstwerende kruiden
Sint Janskruid, een natuurlijk antidepressivum

Bronnen:
Linde K, Berner MM, Kriston L. St John's wort for major depression. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Oct 8;(4):CD000448.

 

lijn